Zorgtoeslag

De zorgtoeslag is een betaling die gedaan wordt door de overheid om mensen een tegemoetkoming te bieden voor de zorgverzekeringspremies. In Nederland is iedereen die ouder is dan 18 jaar verplicht om in ieder geval een basisverzekering af te sluiten. Het afsluiten van een aanvullende verzekering is niet verplicht. Indien u hier wel voor kiest zult u meer premie moeten betalen. Dit betekend echter niet dat u ook meer zorgtoeslag zult ontvangen, houd hier dus rekening mee. 

De zorgtoeslag wordt niet automatisch toegewezen. Iedereen die in aanmerking komt voor de zorgtoeslag moet hier zelf een aanvraag voor indienen. Aangezien dit voor sommigen een ingewikkeld proces is, willen wij u hierbij helpen. Wij controleren of u recht heeft op de zorgtoeslag en zorgen ervoor dat u de juiste gegevens opgeeft zodat u het maximale aan zorgtoeslag ontvangt.

 

Eisen zorgtoeslag

Om in aanmerking te komen voor de zorgtoeslag moet u voldoen aan enkele voorwaarden.
Ten eerste moet u 18 jaar of ouder zijn. Dit betekend dat 17 jarigen de ingangsdatum voor de zorgtoeslag in moeten stellen op hun 18e verjaardag.

Ten tweede is het van belang dat u verzekerd bent op de door u gekozen ingangsdatum. Een basisverzekering bij een Nederlandse verzekeraar is voldoende, een aanvullende verzekering is optioneel. Het bedrag dat u betaald voor uw verzekering heeft geen invloed op de hoogte van uw toeslag. Indien u ervoor kiest om een aanvullende verzekering af te sluiten, zal dit in de meeste gevallen betekenen dat u zelf geld bij moet leggen omdat de zorgtoeslag niet toereikend is.

Een ander eis is dat u staat ingeschreven op een Nederlands woonadres. Deze inschrijving verloopt via de gemeente en deze moet u zelf in orde maken voordat u de zorgtoeslag aanvraagt. Houdt er rekening mee dat het een tijdje kan duren voordat u terecht kunt bij de gemeente om u in te schrijven. Wacht dus niet tot het laatste moment.

Uitbetaling

De zorgtoeslag wordt elke maand rond de twintigste op uw bankrekening gestort. Het bedrag waar u recht op heeft is afhankelijk van uw inkomen. Het bedrag kan oplopen tot €104,- per maand voor alleenstaanden en €199,- per maand voor partners. U kunt hier nagaan hoeveel u per maand kunt ontvangen. Houd er rekening mee dat wij als ToeslagAanvraag.nl geen invloed hebben op de uitbetaling van de zorgtoeslag. Wij zijn enkel een tussenpersoon die helpt bij de aanvraag van de zorgtoeslag. Voor al uw vragen omtrent de uitbetaling van de zorgtoeslag verwijzen wij u door naar de belastingdienst. 
 

Verrekening

Een van de meestgestelde vragen die wij binnen krijgen is of het mogelijk is de Zorgtoeslag te verrekenen met de te betalen zorgverzekeringspremies. Dit is helaas niet mogelijk. De zorgtoeslag waar u recht op heeft wordt gestort op de bankrekening die bij de belastingdienst bekend is. Vervolgens is het uw verantwoordelijkheid om de premies tijdig te betalen. 

Bevestiging bankrekening

Nadat u de zorgtoeslag heeft aangevraagd is het van belang om uw bankrekeningnummer te bevestigen bij de belastingdienst. Dit kunnen wij helaas niet voor u doen. We zullen u de benodigde gegevens verstrekken zodat u dit zelf in orde kunt maken.